Ce mănânci când alăptezi?

Intarcare blanda, somnul bebelusului

Perioada alăptării este o etapă fiziologică normală pentru orice femeie sănătoasă, iar alimentația în  această perioadă este la fel de importantă ca și în perioada de sarcină. Este un moment în care o mare parte dintre femei acordă atenție crescută modului în care se alimentează. Însă sunt multe mame care, pe lângă dificultățile caracteristice debutului alăptării, ajung să adopte un regim alimentar extrem de restrictiv. De cele mai multe ori la recomandările celor din jur. Alimentația în perioada de alăptare trebuie să fie variată și echilibrată, fără excese.

Pobabil și tu ai primit lista cu alimente interzise când te-ai externat din maternitate, apoi sfaturi de la prieteni și rude cum că nu ai voie să mănânci fructe și legume crude, fructe cu semințe mici, leguminoase, ceapă, usturoi, condimente, lactate sau oleaginoase. Credința este că pe bebeluș îl va durea burtica, că va avea colici. Literatura de specialitate și cercetătorii care au studiat subiectul le combat pe majoritatea. O mare parte dintre bebeluși tolerează foarte bine orice aliment (există și excepții, discutate în articol).

Chiar dacă nu este perfectă în fiecare zi, o alimentație sănătoasă, echilibrată și variată îți va asigura necesarul de nutrienți și în același timp starea de bine.

Nu sunt necesare modificări extreme, cum ar fi eliminarea unor grupe întregi de alimente sau diete speciale. Deşi consumul energetic este mai mare în perioada în care alăptezi, rezervele de energie stocate sub formă de ţesut adipos în timpul sarcinii vor fi mobilizate, ajutând la revenirea greutății  din perioada pregestaţională. În același timp, dacă consumi mai multe alimente procesate, dulciuri, prăjeli, este foarte probabil că vei lua în greutate. Totuşi, dacă ești foarte tânără, ai gemeni sau tripleți, eşti însărcinată și alăptezi sau alăptezi în tandem, se recomandă o creștere a cantității de alimente consumate zilnic (se poate mări porția sau numărul de mese).

Principiile unei alimentații corecte în perioada alăptării

  • cât timp alăptezi consumă alimente variate, în cantitate echilibrată, împărţite în 3 mese principale și 2-3 gustări.
  • alimentația ta zilnică ar trebui să conţină 50-60% glucide (cereale integrale, orez brun, legume, fructe), 12-15% proteine (carne, peşte, ouă, leguminoase, lactate – una, două porții pe zi) şi 20-30% lipide (peşte, uleiuri presate la rece, oleaginoase).
  • majoritatea nutrienților din laptele matern nu sunt influențați de alimentația mamei, dar vitaminele hidrosolubile, acizii graşi esențiali și câteva minerale se transferă în lapte: Vit. A, Vit. C, B1, B2, B6 şi B12, Seleniu, Iod (legume verzi și portocalii, salată, oleaginoase, carne roșie și organe, pește, ouă, alge marine, uleiuri presate la rece de cânepă, măsline, susan s.a). Cantităţile de Calciu, Fier, Zinc, Cupru, Vit. B9, Vit. D, glucide, proteine, lipide din laptele matern, nu se preiau din alimentația mamei, ci din rezerve și se regăsesc în lapte în cantitate optimă. 
  • lichidele, în special apa, ar trebui consumate zilnic între 2 şi 3 litri, când iți este sete. Poți consuma şi sucuri de fructe și legume. În cantitate mică pot fi introduse și cafeaua sau ceaiurile. Mai multe lichide nu înseamnă mai mult lapte, iar lichidele consumate în exces pot duce chiar la scăderea lactaţiei (eliminarea imediată a acestora de către organism prin urină sau diaree). Ceaiurile pentru stimularea lactației pot fi consumate fără restricție.
  • alimentele care se recomandă a fi evitate în perioada alăptării sunt aceleași ca în cazul oricarei persoane ce dorește să se mențină sănătoasă: alcoolul (se regăsește în lapte în aceeași cantitate în care este prezent şi în sângele mamei; un pahar de vin sau de bere este metabolizat de către organismul matern în aproximativ 2 ore de la consum), prăjelile, dulciurile concentrate, fumatul.
  • sportul foarte solicitant poate schimba gustul laptelui din cauza acidului lactic secretat într-o cantitate mai mare.
  • se recomandă evitarea curelor de slăbire sau medicaţia pentru slăbire.
  • pentru mamele alergice, reduse sau eliminate din consum alimentele alergizante (căpşuni, peşte, ouă, nuci, ciocolată, ardei iute, lactate etc.).
  • uleiurile esenţiale regăsite în alimente, precum usturoiul, ceapa, anumite condimente, pot influenţa aroma laptelui, dar nu e cazul să renunţi la ele. În momentul diversificării bebelușului îi va fi mai uşor să le accepte, pentru că va fi deja obişnuit cu o mai mare varietate de arome.
  • cafeaua sau produsele ce conţin cafeină (cacao, ciocolata) pot fi consumate în cantitate limitată: o cafea dimineaţa, 3-4 pătrăţele de ciocolată etc.
  • nu există alimente interzise, care să dăuneze copilului, atâta timp cât nu îi crează stări de disconfort mamei.
  • nu există alimente care să crească cantitatea de lapte matern.
  • mamele vegane, cu alergii, intoleranţe, obezitate sau boli alimentare ar trebui să primească  consiliere nutriţională adecvată, în primul rând pentru a-și păstra ele vitalitatea.

Ținând cont că starea emoţională a mamei este extrem de importantă, mai ales în această perioadă de după naștere, în care au loc foarte multe schimbări, apar nesomnul și oboseala, este important să mănânci din când în când și ceea ce îți place, chiar dacă asta înseamnă o prăjitură, cartofi prăjiţi, un pahar de vin etc.  Important este să le consumi într-o cantitate limitată și nu zilnic.

O alimentaţie variată și echilibrată te menţine sănătoasă!

4.5 15 votes
Article Rating

Îți recomand și următoarele articole

Subscribe
Notificare de
guest

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] ramonapirtea.ro/ce-mananci-cand-alaptezi/ […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x