– Începutul alăptării –

Acest moment poate fi dificil pentru multe mame; poate este sau poate fi și pentru tine. Cu cât ești mai informată cu atât vei recunoaște mai repede ceea ce vi se întâmplă ție și bebelușului tău și vei putea acționa corect. În același timp este un lucru nou în viața ta pe care nu l-ai mai făcut până să devii mamă și, de aceea, îți recomand să ai răbdare cu tine și să îți oferi timp. Performanța se obține prin exercițiu.
Am creat o serie de articole în care voi cuprinde, pe scurt, tot ce este important să știi înainte de întâlnirea cu puiul tău.
Conținutul acestor articole se adresează doar femeilor sănătoase, care nasc natural sau prin cezariană, și bebelușilor sănătoși și la termen (minim 37 săptămâni).
În continuare voi expune și explica ceea ce se întâmplă cu tine și corpul tău în perioada imediată nașterii și cum să ai grijă de tine.
Colostrul
Organismul tău începe să îl producă încă din săptămâna 16 de sarcină, fie că îl vezi sau nu. Dacă nu curg sânii nu înseamnă că nu există.
Vei produce colustru și imediat după naștere, pentru 2-5 zile, în funcție de cum ai născut (natural, cezariană programată sau de urgență) și de cât de repede și des au fost stimulați sânii.
Cantitatea de colostru pe care organismul tău o produce este mică, 30-50 ml/ 24 ore, dar suficientă pentru puiul tău. Este laptele cel mai bogat în micro și macro nutrienți și factori imunologici (anticorpi). Unii îl numesc și vaccin natural. Important este ca bebe să stea suficient de des la sân pentru a-l prelua. Normal, începând încă de la naștere, bebelușul ar trebui să stea pe pieptul mamei pentru a avea acces la sân ori de câte ori dorește. În această perioadă bebelușul mănâncă puțin și foarte des. Dacă e pus la sân din trei în trei ore, pentru 15-20 minute, este foarte posibil să nu îi ajungă. Dacă nu ai acces la bebeluș folosește pompa la 2-3 ore, 15 min/ sân.
Venirea lactației – Laptele de tranziție
După aceste câteva zile vine laptele de tranziție, iar momentul este direct influențat de cum ai născut și de cât de des au fost stimulați sânii. Practic, organismul tău înțelege că ai născut și că bebelușul este viu și are nevoie de hrană.
Organismul tău îl produce în cantitate mare pentru că încă nu cunoaște necesarul puiului sau puilor tăi.
O femeie sănătoasă poate alăpta exclusiv și 3 copii.
În această perioadă poți simți sânii grei, plini, fierbinți, uneori tari și dureroși (așa numita furie a laptelui). Aceată senzație dispare după 2-3 zile dar nu înseamnă că dispare și laptele.
Îți recomand să porți un sutien fără cusături sau o bustieră din microfibră, pentru a ajuta mușchii mamari să susțină noua greutate.
Este momentul ideal să treci pe alăptare exclusivă, dacă nu ai făcut-o deja.
Dacă bebelușul este alăptat frecvent vei depăși cu ușurință aceste momente, dar dacă primește lapte praf este foarte posibil ca sânii să devină tensionați mai des și pentru mai mult timp în acele prime zile. Ulterior va scădea și lactația.
Dacă sânii sunt plini cu lapte înseamnă că producerea acestuia scade considerabil. Așadar, cu cât alăptezi mai frecvent cu atât mai mult va crește cantitatea de lapte pe care bebelușul o primește.
În cazul în care sânii se tensionează și bebelușul este sătul și nu vrea să sugă, fă un duș cald pentru 10 minute, timp în care masează sânii cum îți vine natural (circular, transversal, cu palma sau cu degetele). În acest timp, te vei relaxa, vei secreta mai multă oxitocină (hormonul responsabil cu ejecția laptelui din sân) și se vor dilata canalele. Laptele va începe ușor să curgă și, astfel, sânii se vor detensiona ușor (nu se vor goli). Repetă ori de câte ori consideri necesar.
Pompa folosește-o doar în cazul în care bebelușul refuză sânul, pentru a colecta laptele (în această situație îți recomand sa discuți cu un consultant în alăptare IBCLC). Dacă o folosești excesiv poate duce la creșterea lactației sau întreține o lactație mărită. Ceea ce ne dorim este să produci lapte suficient pentru bebelușul tău, nici mai mult, nici mai puțin.
Important, în această perioada, este ca bebelușul să preia întreaga cantitate de lapte direct de la sân. În acest fel creierul matern, care coordonează lactația, înțelege care este necesarul bebelușului tău.
Uneori este suficient să te gândești la bebe sau să îl auzi pentru a produce lapte. Poți vedea chiar cum începe să curgă din sâni.
Stabilizarea lactației – laptele matur
În primele 3 luni de viață ale bebelușului cantitatea și compoziția laptelui se vor tot modifica. În această perioadă prolactina, hormonul responsabil cu producerea lactației, se secretă într-o cantitate mare, iar noaptea mai mult decât ziua. Și acesta, pe lângă altele, este un motiv pentru care recomand alăptarea în timpul nopții și nu hrănirea cu lapte praf sau cu lapte muls.
Este posibil ca în anumite momente bebelușul să pară nemulțumit de ceea ce găsește la sân. Experimentați așa numitele pusee de creștere. Pot dura de la câteva ore la câteva zile și apar în jur de trei săptămâni – o lună, apoi la șase săptămâni, două și trei luni. Este important să le recunoști și să ai răbdare. Nu îi oferi bebelușului lapte praf sau lapte muls pentru că poate scădea lactația. Sunt multe mame care au alăptat o lună sau trei, după care au renunțat crezând că nu mai produc suficient lapte pentru bebelușul lor.
– Dacă bebelușul suge corect, lactația nu scade, nu se pierde. Cantitatea de lapte nu este influențată direct și pe termen scurt de cantitatea de lichide/ alimente pe care o consumă mama –
După această perioadă plină de schimbări, lactația se stabilizează. Practic laptele nu se mai depozitează în sâni ci se va produce pe loc în momentul în care bebelușul suge. La unele femei această perioada poate dura mai puțin sau mai mult.
Majoritatea mamelor care depășesc primele luni vor stabili singure perioada în care vor alăpta. Bineînțeles, pot apărea diverse situații problematice sau recomandări greșite și după instalarea lactației, dar cu ajutorul unui consultant în alăptare IBCLC le poți depăși.
Îți recomand să citești și:
Cu ce probleme te poți confrunta în perioada în care alăptezi?
Mulțumesc mult, draga Ramona! În urma consultației cu tine, alăptarea s a îmbunătățit, sanii sunt foarte bine și am reușit sa ma adaptez la nevoile bebeluslui. Felicitări pentru profesionalismul tău și răbdarea pe care o ai cu noi, mămicile.
De asemenea, Felicitări pentru siteul tău, de foarte mare ajutor.