– Începutul alăptării –

Începutul alăptării poate fi dificil pentru multe mame; poate este sau poate fi și pentru tine. Cu cât ești mai informată cu atât vei recunoaște mai repede ceea ce vi se întâmplă ție și bebelușului tău și vei putea acționa corect. În același timp este un lucru nou în viața ta pe care nu l-ai mai făcut până să devii mamă și, de aceea, îți recomand să ai răbdare cu tine și să îți oferi timp. Performanța se obține prin exercițiu.
Am creat o serie de articole în care voi cuprinde, pe scurt, tot ce este important să știi înainte de întâlnirea cu puiul tău.
Conținutul acestor articole se adresează doar femeilor sănătoase, care nasc natural sau prin cezariană, și bebelușilor sănătoși și la termen (minim 37 săptămâni).
În continuare voi expune principalele probleme sau situații mai dificile cu care tu, mama, te poți confrunta în perioada în care alăptezi, dar și soluțiile acestora. Multe dintre femeile aflate la începutul drumului lor ca mame întâmpină dificultăți sau primesc recomandări greșite. Statisticile spun că mare parte dintre ele renunță la alăptare în primele trei luni postpartum.
1. Mameloanele plate și mameloanele pseudo-ombilicate
Mameloanele pseudo-ombilicate sunt mameloanele invertite care la stimulare ies în exterior.
Nici una din aceste tipuri de mamelon nu ridică probleme în alăptare. Nu este necesar să folosești mamelon de silicon, cum de foarte multe ori este recomandat.
Uneori mama are edem mamar, dar e diagnosticată greșit cu mameloane plate.
Soluție:
Atașarea corectă a bebelușului este soluția. În situațiile în care bebelușul primește imediat după naștere lapte în biberon, poate fi necesar să îl ajuți pentru a se atașa corect la sân. În situația în care nu te descurci contactează un consultant în alăptare – IBCLC – pentru ajutor și suport.
2. Mameloanele ombilicate
Sunt mameloanele invertite care sunt ținute în interior de țesut și care rămân și la stimulare la fel.
Bebelușii întâmpină dificultăți în a menține atașamentul. Asta nu înseamnă că mamele care au mameloanele ombilicate nu pot alăpta. Apare foarte des această remarcă din partea celor din jur, descurajând astfel orice demers al mamei pentru reușita alăptării.
Soluție:
Pentru a ajuta bebelușul în atașarea la sân, mameloanele trebuie scoase în exterior. Se pot scoate cu ajutorul unei seringi. În general, procedura doare. Recomand ca prima dată să fie făcută împreună cu un consultant în alăptare – IBCLC.
3. Edemul mamar
Acesta reprezintă o umflătură care apare în urma acumulării excesive de lichid sub piele. Se formează din cauza cantității mari de substanțe oferite prin perfuzii în timpul travaliului sau după naștere.
Pielea își pierde elasticitatea, iar la atingere se simte ca o pernuță. Bebelușului îi este extrem de greu să prindă mamelonul și să îl mențină (este că și cum ar încerca să muște dintr-o minge).
Soluție:
Poți disloca lichidul prin masaj. Acesta trebuie făcut pentru 3-5 minute înainte de fiecare alăptare. Un consultat în alăptare – IBCLC – îți poate arăta tehnica.
Edemul dispare complet după 7-10 zile de la naștere.
4. Angorjarea sânilor
La 3-5 zile după naștere, organismul tău va începe să producă lapte de tranziție. Practic, colostrul este înlocuit de o cantitate mult mai mare de lapte, suficientă pentru bebelușul sau bebelușii născuți. În această perioadă poți simți sânii mai fierbinți, grei, tensionați, chiar dureroși. Poate ai auzit de furia laptelui, cum este denumită popular.
În mod normal, dacă bebelușul este pus mereu la sân, angorjarea sânilor este mai puțin resimțită. Mamele cărora li se angorjează sânii, de cele mai multe ori, oferă bebelușilor supliment de lapte praf. Dar nu este o regulă. Și femeile care au o capacitate de stocare a laptelui mai mare trec prin această perioadă. În general, această senzație dispare în 2-3 zile. Important este să gestionezi corect momentul pentru a nu ajunge la complicații.
Soluție:
Există o formulă simplă, dar foarte eficientă: cald + alăptare + rece. Repetă.
Mai exact, înainte de alăptare fă un duș cald pentru 10 minute, timp în care masează sânii cum îți vine natural (circular, transversal, cu palma sau cu degetele). În acest timp, te vei relaxa, vei secreta mai multă oxitocină (hormonul responsabil cu ejecția laptelui din sân) și se vor dilata canalele, laptele va începe ușor să curgă, iar sânii se vor detensiona ușor (nu se vor goli).
După acest duș, alăptează. Doar dacă bebelușul doarme profund, este sătul și nu vrea să sugă folosește pompa pentru a detensiona ușor, nu pentru a goli sânul. Sunt bebeluși care refuză sânul, caz în care îți recomand pompa pentru a colecta laptele, dar și întâlnirea cu un consultant în alăptare – IBCLC. Acesta va evalua motivul pentru care bebelușul tău nu se atașează sau nu menține sânul în guriță.
5. Ragadele
Sunt fisuri/ răni la nivelul mamelonului care apar în urma unui supt incorect.
Există mai multe motive pentru care se pot forma aceste răni: atașamentul incorect, confuzia tetină-sân, frenul lingual scurt și restrictiv al bebelușului, edemul mamar.
Soluția nu este să alăptezi cu mameloane de silicon sau să-ți dai mameloanele mereu cu lanolină.
Soluție:
Trebuie stabilit motivul pentru care s-au format și îndepărtată cauza. După eliminarea cauzei sunt necesare câteva zile pentru a se vindeca complet.
De cele mai multe ori este necesară evaluarea unui consultant în alăptare – IBCLC.
6. Canal blocat
Îți poți da seama că ai un canal blocat dacă o parte din sân este tare, tensionată, roșie, chiar dureroasă. Această situație poate apărea oricând în perioada în care alăptezi.
Sunt mai multe motive pentru care ți se poate bloca un canal: ai purtat o bluză/ rochie/ sutien care te-a strâns, ai dormit într-o altă poziție, bebelușul a sărit peste o masă sau și-a schimbat programul. Uneori pare că nu faci nimic diferit și totuși se întâmplă.
Soluție:
Îți recomand același duș cald însoțit de masaj ori de câte ori simți că este necesar (și din ora în ora). După, alăptează bebelușul cu bărbița îndreptată în zona inflamată și continuă masajul. Durerea dispare treptat de la zi la zi. În urma unui canal blocat poate scădea ușor lactația în sânul respectiv, dar dacă continui să îl oferi bebelușului va reveni la normal în decurs de câteva zile. Unele cliente au avut rezultate bune luând și Lecitină de 1200 mg, 4-6 tb/ zi.
7. Perla de lapte
Este o mică beșicuță albă pe mamelon. Se formează în capătul unui canal.
În general ustură și doare în timpul suptului și după și poate apărea împreună cu un canal blocat.
Soluție:
Trebuie spartă. Dacă nu se sparge în timpul suptului, trebuie să o spargi tu. O variantă este să folosești un prosop uscat cu care să freci ușor vârful mamelonului. Fă acest lucru doar până când devine deranjant și, dacă nu s-a spart, continuă și după următoarele alăptări. Mai există și varianta în care o ințepi cu vârful unui ac de seringă steril. Este varianta la care eu aș apela în ultimă instanță și doar sub supravegherea unui consultant în alăptare – IBCLC.
8. Mastita
Este o infecție a țesutului mamar. Zona roșie, inflamată și dureroasă de pe sân vine însoțită de stări gripale (febră mare, peste 38,5°C care persistă mai mult de 24 ore, dureri de cap și musculare, stare de apatie și inapetență).
Soluție:
Dacă ai aceste simptome îți recomand consultul unui medic (de familie sau ginecolog). O mastită netratată poate duce la abces mamar (pungă de puroi care necesită incizie și drenaj). De cele mai multe ori mastita se tratează cu antibiotic.
Nu se recomandă să întrerupi alăptarea pentru că ești sub tratamentul mastitei. Alăptarea continuă normal.
Toate aceste probleme pot fi gestionate sau soluționate și nu reprezintă un motiv pentru întreruperea alăptării. Un consultant în alăptare – IBCLC – te poate informa, ghida, susține pe toată perioada alăptării, în așa fel încât situațiile mai puțin plăcute să nu se transforme în probleme.
Îți recomand să citești și:
Inițierea și stabilizarea lactației
Chiar ca or ice sfat bun cu privire la alaptare ne Este de mare folos, doar sa urmam bine instructiunile multumesc
Am primit un ajutor imens din partea Ramonei încă de la prima interacțiune. Este o persoana calda, răbdătoare și foarte bine informata iar sfaturile ei sunt deosebit de importante pentru o mămică ce se afla la prima sarcina. O recomandam cu mult drag!